Nemzetpolitika

Jogorvoslat a szülőföldjükről elüldözött Benes károsultak egy részének

Diszkriminatív és európai uniós jogba ütköző lehet a 2003. évi szlovák kárpótlási törvény. Ugyanis a törvény értelmében csak a szlovák állampolgárságú és állandó lakóhellyel rendelkező személyeknek engedte meg, hogy a második világháború után elkobzott termőföldek után kárpótlást igényeljenek az államtól. A magyar ajkú szlovákiai képviselők az üggyel kapcsolatos kérdéseikkel több alkalommal is az Európai Bizottsághoz fordultak, de csak nemrég kaptak választ. A Bizottság a szlovák hatóságok információi alapján megállapította, hogy nagyon kevés embert érinthet a kérdés, így nem kíván foglalkozni az üggyel.

http://www.echotv.hu/video/117401/20161213_Napi_aktualis_1_resz

http://www.echotv.hu/video/117401/20161213_Napi_aktualis_1_resz

Módosítás: ( 2016. december 14. szerda, 18:51 )

 

Csóti György interjút adott a Rádió Orientnek

Csóti György interjút adott a Rádió Orientnek a magyar kisebbségi jogvédelem előtt álló kihívásokról.

műsort meghallgathatja az alábbi linken:

http://radioorient.hu/adasok/2016-11-29_Csoti_Gyorgy

A kapcsolódó cikk itt olvasható:

Anyanyelv használati jogok a Kárpát-medencében

 

25 év a nemzetpolitika szolgálatában – bemutatták a Csóti Györgyről szóló könyvet

Csóti György politikai munkásságáról jelent meg könyv 25 év a nemzetpolitika szolgálatában címmel. A kiadvány a volt országgyűlési képviselő nemzetpolitikai tevékenységét foglalja össze a rendszerváltástól napjainkig. A kötetet Potápi Árpád János államtitkár és Király Béla politológus, társszerző mutatta be április 13-án a Magyarság Házában.

Ezek realisztikus, józan felfogás alapján született gondolatok, amelyekből kiderül, hogy a könyv írója jól ismeri a XIX-XX. század és a körülöttünk lévő országok történetét – mondta Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár az interjúkötet bemutatóján.

Módosítás: ( 2016. április 18. hétfő, 14:14 )

Bővebben...

 

Anyanyelv használati jogok a Kárpát-medencében

Nyelvében él a nemzet. Már a reformkor nagyjai is tisztában voltak ezzel az igazsággal, különösen Kazinczy Ferenc és Széchenyi István. Nem csak felismerték és kimondták, hanem tettek is érte. Így azután életben maradtunk, hiába kongatta a vészharangot Herder. A mai Magyarország határain kívül, a 95 évvel ezelőtt igazságtalanul elcsatolt területeken élő magyar nemzetrészek számára a 21. század elején is a megmaradás alapvető feltétele az anyanyelv használata a születéstől a halálig, az élet minden területén. Nekünk is tennünk kell korlátlan használatáért, mert egy nyelvi körkép a Kárpát-medencében nagyon szomorú képet fest. Lássuk, hogyan áll a helyzet?

Módosítás: ( 2016. január 16. szombat, 19:20 )

Bővebben...

 

Jelenlegi fő tevékenységem

Jelenlegi fő tevékenységemről bővebben a www.kji.hu honlapon.

KJI logo jo nagyobb1

 
További cikkeink...
<< Első < Előző 1 2 3 4 5 Következő > Utolsó >>
1. oldal / 5