Címlap

Emlékezés a vukovári hősökre és áldozatokra 2012. november 16-án

DSC07581

Módosítás: ( 2013. szeptember 18. szerda, 08:23 )

 

Március 15. Nagyváradon

Tisztelt Ünneplők, kedves Nagyváradiak!

164 évvel ezelőtt Pesten harminc hazaszerető, bátor fiatal, a Márciusi Ifjak, Petőfi, Vasvári, Jókai és Bulyovszki vezetésével elindították a forradalmat és a szabadságharcot. Másfél évig tartott a hősies küzdelem a társadalmi felemelkedésért és a nemzet szabadságáért, sokszoros túlerővel szemben. 1848-49 hősei hittek igazukban, összefogtak, és volt bátorságuk utolsó csepp vérükig harcolni igazságukért. Áldozatuk nem volt hiábavaló, mert megalapozták a nemzet és az ország későbbi felemelkedését. Tisztelet és hála hitükért és bátorságukért!

164 évvel később, hasonló gondokkal küzdve, itt állunk Nagyváradon, a Kőrős partján, Szacsvay Imre szobra előtt. Az áll a szobor talapzatán: „Csak egy tollvonás volt a bűne”. Tudjuk azonban, hogy ennél nagyobb volt a „bűne” az önkényuralom szemében: hosszú ideig töretlen hittel és bátorsággal harcolt a nemzet szabadságáért, majd az Országgyűlés jegyzőjeként, Kossuth eltökélt híveként, fogalmazta, aláírta és felolvasta a Függetlenségi Nyilatkozatot. Hite és bátorsága máig példamutató az egész kárpát-medencei magyarság számára. Szacsvay Imre azonban nem egyedüli hőse Nagyváradon 1848-49-nek. A város Bihar vármegyével együtt már március 20-án csatlakozott a forradalomhoz. Beöthy Ödön, Hódossy Miklós, Lukács György, Szacsvay Imre és mások vezetésével nemzetőrök és önkéntesek ezreit küldték a harcmezőkre, hatalmas anyagi áldozatokat hoztak, döntő szerepet játszottak a forradalom és szabadságharc menetében. Külön kiemelendő, hogy meghatározó volt az összefogás a hazafias célok elérése érdekében. A politikusok és a pártok félre tették érdekellentéteiket. Hit, bátorság és összefogás, ez volt a siker titka.

Módosítás: ( 2013. május 22. szerda, 11:32 )

Bővebben...

 

Emlékezés Antall Józsefre

-Napirend utáni felszólalás az Országgyűlésben 2013. április 8-án-

Módosítás: ( 2013. május 22. szerda, 09:33 )

 

Beszédem a második alkalommal megrendezett magyar-horvát pikniken, 2012. december 3-án

Teljes cikk megtekinthető a Külpolitika című rovatban

Módosítás: ( 2012. december 20. csütörtök, 15:44 )

 

Látogatás Genschernél

1991 őszén egyre tarthatatlanabbá vált a „nyugati világ” elnéző magatartása, másképpen fogalmazva tehetetlensége vagy nemtörődömsége a jugoszláviai fejleményekkel kapcsolatban. Milosevics korábbi kijelentése, mi szerint „szerb ember nem élhet idegen fennhatóság alatt” sokkolta a térség népeit, de rá sem hederített a „nemzetközi közösség”. Nem érdekelte, hogy mit szól ehhez a hét évtizede kisebbségi sorsban szenvedő 3,5 millió magyar a Kárpát-medencében, vagy más hasonló sorsú népcsoportok Közép- és Kelet-Európában. Nem ismerte fel, hogy mit jelent ez a balkáni népek és a horvátok számára. Elfelejtették, vagy nem is tudták talán, mennyi vér folyt ezen a tájon a függetlenségért, az önrendelkezés kivívásáért a XX. század során. Nem vették figyelembe, hogy a horvátok, a szlovének, a bosnyákok és az albánok sem akarnak idegen fennhatóság alatt élni. Szelektíven kezelték a népek önrendelkezési jogát, mert azonnal elismerték a balti államok függetlenségét, miután Moszkva lemondott róluk, de nem ismerték el Szlovénia és Horvátország baltiakéhoz hasonló módon kinyilvánított függetlenségi akaratát (parlamenti döntés, népszavazás), mert Belgrád ragaszkodott hozzájuk. Nagy hiba volt, és súlyos árat fizettünk érte. Európában csupán két elismert, számottevő politikus volt, aki rögtön felismerte az idők szavát: Antall József magyar miniszterelnök és Alois Mock osztrák külügyminiszter.

Módosítás: ( 2013. május 27. hétfő, 11:58 )

Bővebben...

 

Miért kell, és miért jár az autonómia az elszakított nemzetrészeknek?

-Napirend utáni felszólalás az Országgyűlésben 2013. április 9-én-

Módosítás: ( 2013. május 22. szerda, 09:32 )

 

2013 Az Autonómia éve a Kárpát-medencében

2013 az Autonómia éve a Kárpát-medencében

- Napirend utáni felszólalás az Országgyűlésben 2013. március 26-án-

Módosítás: ( 2013. május 22. szerda, 09:33 )

 

„A Szövetség a Közös Célokért” budapesti tanácskozásán, 2012. november 27-én

kepek Bővebben:

http://www.felvidek.ma/felvidek/kozelet/36793-a-szovetseg-a-kozos-celokert-budapesten-a-parlamentben-tanacskozott

Módosítás: ( 2012. december 05. szerda, 17:19 )

 

<< Első < Előző 1 2 3 4 5 6 Következő > Utolsó >>

4. oldal / 6